Noutăţi şi evenimente

Echipa comunitară „Pro Dezvoltare” - despre proiect, oameni și relația de mentorat

Data publicării: Joi, 03 septembrie 2020

Satele Țepilova și Ocolina, cu o populație de 1800 de locuitori, dintre care circa 120 de copii cu vârste între 5-10 ani, fac parte din aceeaşi comună. În ambele sate activează câte o instituție de educație timpurie, frecventate de 32 de copii de 5-6 ani. Şcoală primară, în care învaţă 24 de elevi, este doar în  Ocolina. Ceilalți copii sunt înmatriculați în școala de circumscripție din mun. Soroca.

Echipa comunitară „Pro Dezvoltare”, creată în cadrul Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă  „Inspiră și pe Alții!”, după ce a discutat cu cetăţenii, a constatat că tot mai multe familii se confruntă cu organizarea timpului de după orele de școală a copiilor, care sau sunt singuri acasă în fața calculatorului, limitând-și dezvoltarea psiho-emoțională și comportamentală, sau se află în stradă, fiind expuși diferitor pericole.

Astfel, a apărut ideea proiectului  „Educație pentru viitoarea generație”, prin care echipa şi-a propus crearea unor servicii noi în cadrul bibliotecilor sătești, devenite în ultimul timp centre moderne de prestare a serviciilor. Crearea condițiilor pentru ocuparea timpului liber a copiilor constituie o premisă pentru creşterea şi educarea lor într-un mediu educaţional protejat.

Echipa comunitară, care a pornit în această ”aventură”,  a avut de înfruntat mai multe provocări la etapa de constituire. Iniţial, din motive obiective, în perioada cea mai fierbinte de scriere a proiectului, a părăsit echipa însăşi lidera. A fost un moment dificil pentru echipă, dar sprijinul deosebit din partea mentorei Olesea Morari, secretara consiliului local, care pentru o anumită perioadă a preluat sarcinile liderei, a salvat situaţia. Între timp, echipa s-a mobilizat…

Intrebări pentru mentoră:

1. Doamna Olesea Morari, ce înseamnă pentru dvs. să fiţi mentoră?

Cred că a fi mentoră este în primul rând o onoare și, în același timp, o responsabilitate, așa cum o porți pentru copilul tău, rodul muncii tale. Rolul meu de mentoră pentru această echipă a fost decis chiar în perioada de constituire a grupului care urma să participe la Program. Am acceptat cu plăcere invitaţia, deoarece am ştiut că pot oferi experienţa mea, dar m-a intrigat  şi tema abordată. Am înţeles că voi avea de învăţat ceva nou.

2. Cum ați reușit să re-aduceți spiritul de activism în echipă și să o mobilizați, atunci când aceasta trecea prin momente mai dificile?

Nu pot să zic că a fost ușor drumul echipei spre obținerea rezultatelor. Am avut momente de cumpănă, atunci când lidera a părăsit grupul și am fost la un pas de a pierde tot. Membrele erau debusolate, necăjite într-un fel. Eu le-am fost aproape,  nu am forţat nota, lucram împreună asupra proiectului, discutam. Astfel, pe neobservate, a fost identificată lidera nouă şi lucrurile au intrat pe făgaş normal.

3.Care sunt 3 lucruri pe care le-ați învațat de la echipă, și care credeți sunt lucrurile pe care le-a luat echipa de la dvs ?

Cred că comunicarea este cel mai important lucru care, de fapt, unește oamenii. Iar oamenii care muncesc împreună reușesc!!! Munca în echipă, la rândul său, te ajută să nu renunți, orice s-ar întâmpla. Iar ceea ce au luat membrii echipei de la mine sper să fie aceleași pe care le-am enumărat mai sus, valabile atât pentru mine, cât și pentru ei.

4. Ce ați face, diferit daca ați mai avea ocazia să fiți mentoră?

Nu aș face diferit nimic, aș depune aceleași eforturi pentru a obține rezultate. În cazul meu cred că este valabilă afirmarea lui Niccolò Machiavelli – „Scopul scuză mijloacele” – desigur mijloacele având o conotație pozitivă.

Întrebări pentru lideră:

5. Doamna Tatiana Purice, iniţial ați fost membră a echipei. Ce s-a schimbat în relația cu ceilalți membri, cu comunitatea, după ce aţi devenit lideră?

Parcă nu s-a schimbat nimic. Atât în calitate de membră, cât şi de lideră am preferat să muncesc cot la cot cu colegii de echipă. Iar relația cu comunitatea o construim împreună… ca  să putem aduce schimbarea în localitate. Şi, totuşi, ceva s-a schimbat… Am mai multă responsabilitate, am mai multă ambiţie şi… mai multe planuri pentru viitor…

6.  Ce ați izbutit să învățați dvs. ca lideră, dar și ca echipă? Cum ați reușit să progresați?

Am învățat că trebuie să fim uniți și receptivi, să ne ascultăm unul pe altul, să ne asumăm riscuri… Programul de dezvoltare comunitară incluzivă ne-a oferit posibilitatea de a învăța și a ne dezvolta personal, de a scrie și implementa un proiect, de a comunica cu diverse categorii de oameni, de a ne bucura și beneficia de experiența unei mentore, care ne îndrumă și ne oferă tot suportul de care avem nevoie. Am cunoscut alte/alți lidere/i de echipe din celelalte raioane, participante ale Programului, cu care facem schimb de bune practici. Prin împărtășirea și distribuirea informației mai departe, către colegii de echipă, am reușit să devenim o echipă consolidată, care crede în forțele proprii.

7. Cu ce realizări vă mândriţi?

Întreg proiectul este o realizare pentru noi ca echipă, dar și pentru localitate! Abia aşteptăm să dăm start noilor servicii create. Ce este mai important decât să creezi condiţii pentru copii, ca ei să crească și să se dezvolte într-un mediu sănătos, creativ și sigur?

8. Cât de importante sunt asemenea proiecte pentru comunitate?

Sunt foarte importante, deoarece prin ele comunitatea prosperă și se dezvoltă, se mobilizează şi responsabilizează. Cred că astfel de proiecte ating suflete, în special ale celor implicați direct, schimbă atitudini și comportamente. Prin implicare și mobilizare are de căștigat fiecare locuitor al satului.


Alte articole

Proiectul ”Scuar pentru Balacea” un un exemplu concludent de mobilizare comunitară și participare incluzivă

Data publicării: Joi, 08 octombrie 2020
Navigând pe internet, am observat pe site-ul ziuadeazi.md, un titlu care ne-a intrigat: „Cu ajutorul cetățenilor, o toloacă din comuna Zîrnești, raionul Cahul, se transformă în scuar”. Am înţeles imediat că este vorba despre echipa comunitară „Zârneşti +”, care implementează în cadrul Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă proiectul ”Scuar pentru Balacea”. Ne-am bucurat mult că succesele acestei echipe, au devenit cunoscute întregului raion.

SELECTAREA COMPANIEI CE VA OFERI SERVICII TIPOGRAFICE

Data publicării: Marţi, 29 septembrie 2020
Selectarea unei companii ce va oferi servicii de editare, machetare și tipografie a ”Ghidului pentru integrarea perspectivei egalității de gen în procesul de elaborare a politicilor publice”.

Concurs de achizitii privind selectarea unei companii ce va furniza birotică

Data publicării: Marţi, 29 septembrie 2020
Selectarea unei companii ce va oferi birotică pentru organizarea instruirilor în vederea abilitării reprezentanților din cadrul MAI și MA în implementarea regulamentului de prevenire și combatere a fenomenului de hărțuire sexuală la locul de muncă.

5 Universități din Moldova vor lupta cu fenomenul hărțuirii sexuale în universități.

Data publicării: Marţi, 22 septembrie 2020
În perioada februarie 2020 – iulie 2022, Fundația Est-Europeană (FEE) și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în colaborare cu Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, implementează proiectul „Advocacy pentru o protecție mai bună împotriva discriminării”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanţat de Suedia. Scopul general al proiectului constă în consolidarea mecanismelor anti-discriminare din Moldova prin implicarea societății civile. Un studiu realizat de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare arată că femeile adesea se confruntă cu diferite forme de discriminare și hărțuire sexuală, circa 20% din aceste cazuri având loc în instituțiile de învățământ superior. Din acest motiv, unul din obiectivele de bază ale proiectului țintește spre sporirea capacității a cinci universități din Moldova de a preveni și combate hărțuirea sexuală.

Anunț privind selectarea unei companii de transport

Data publicării: Vineri, 04 septembrie 2020
Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD) anunţă concursul de selectare a unei companii ce va presta servicii de transport ȋn cadrul proiectului „Parteneriate pentru împuternicirea tinerilor”. Proiectul este implementat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în cadrul Fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

Solidaritate între generaţii!

Data publicării: Joi, 30 iulie 2020
Când vorbim de echipa „Eu şi comunitatea mea” din s. Frumuşica, com. Chioselia Mare, raionul Cahul, creată în cadrul Programului de Mentorat pentru Dezvoltare Comunitară Incluzivă „Inspiră şi pe Alţii!” în faţă apar reprezentantele a două generaţii – Iuliana Uzun, lidera echipei şi Ecaterina Balaeş, căreia i-am putea spune lidera satului. Un tandem minunat care motivează şi inspiră oamenii din comunitate. Probabil, datorită relaţiei dintre aceste două persoane, care ştiu să se completeze, să se asculte şi să se audă una pe alta, echipa din Frumuşica, este una dintre cele mai inventive, fiind exemplu pentru alte echipe din Program: printre primele au început colectarea de fonduri, utilizând modalităţi creative de promovare a proiectului, implicând copii şi vârstnici. Ele au organizat prima dezbatere publică privind mobilizarea comunităţii la amenajarea parcului, apoi consultare online a cetăţenilor cu privire la amenajarea acestui spațiu incluziv, accesibil pentru recreere, sport, activități social-culturale, prima instruire în aer liber pe timp de pandemie…

Anunţ de lansare a concursului pentru participare la Programul de Granturi Individuale pentru dezvoltare personală în domeniul bunei guvernări la nivel local

Data publicării: Marţi, 28 iulie 2020
Programul de Granturi Individuale este parte a proiectului „Iniţiativa Comună pentru Oportunități Egale”, implementat de Fundația Est-Europeană în colaborare cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

Impactul crizei pandemice provocate de virusul COVID-19 asupra egalității de gen (Comunicat)

Data publicării: Marţi, 16 iunie 2020
Astăzi, 16 iunie 2020, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) și UN Women Moldova prezintă rezultatele cercetării privind impactul COVID-19 asupra vieții sociale și economice din perspectiva egalității de gen. Analiza de față vine să identifice efectele răspândirii pandemiei asupra femeilor și bărbaților, punând în evidență necesitățile specifice ale acestora pe termen scurt și lung, dar și modul în care femeile și bărbații au răspuns noilor provocări și schimbări în sfera socială și economică. În mod special, analiza relevă impactul crizei provocate de pandemie asupra rolurilor de gen, dar și asupra împuternicirii femeilor.

Concurs prin cerere de oferte în vederea selectării unei companii (organizaţii) care să ofere pubele și containere pentru deșeuri în cadrul Programului de Mentorat pentru Dezvoltarea Comunitară Incluzivă ”INSPIRĂ și pe ALȚII”

Data publicării: Luni, 11 mai 2020
Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD) anunţă concurs prin cerere de oferte în vederea selectării unei companii (organizaţii) care să ofere pubele și containere pentru deșeuri în cadrul Programului de Mentorat pentru Dezvoltarea Comunitară Incluzivă ”INSPIRĂ și pe ALȚII””. Programul de Mentorat este parte componentă a proiectului „Iniţiativa Comună pentru Oportunităţi Egale”, implementat de Fundaţia Est-Europeană în parteneriat cu CPD, din resursele acordate de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi Suedia.

EXTINDEREA termenului de aplicare la concursul prin cerere de oferte în vederea selectării unei/unor companii (organizaţii) care să ofere echipament pentru terenuri de fitness/sport/joacă

Data publicării: Marţi, 17 martie 2020
Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD) anunţă extinderea termenului de aplicare la concursul prin cerere de oferte în vederea selectării unei/unor companii (organizaţii) care să ofere echipament pentru terenuri de fitness/sport/joacă în cadrul Programului de Mentorat pentru Dezvoltarea Comunitară Incluzivă ”INSPIRĂ și pe ALȚII”. Programul de Mentorat este parte componentă a proiectului „Iniţiativa Comună pentru Oportunităţi Egale”, implementat de Fundaţia Est-Europeană în parteneriat cu CPD, din resursele acordate de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi Suedia.

Rezultatele 1 - 10 din 331
GLOSAR
  • Bariere invizibile - Atitudini bazate pe prejudecăţi, norme şi valori tradiţionale care împiedică responsabilitatea / deplina participare a femeilor în societate.
  • Capacitatea femeilor - Se realizează la nivel individual, printr-o cunoaştere de sine şi asumare a propriei persoane, la nivel de grup, prin afirmarea unei identităţi colective şi a unor acţiuni consecvente în scopul obţinerii controlului relaţiilor de putere în societate.
  • Analiză de gen - Studiul diferenţelor de condiţii, al nevoilor, al ratelor de participare, al accesului la resurse şi la dezvoltare, controlului asupra bunurilor, al puterii de decizie şi al imaginii între femei şi bărbaţi, în funcţie de rolurile desemnate de gen.
  • Abordarea integratore a principiului egalităţii de gen - Integrarea sistematică a unor condiţii, priorităţi şi nevoi specifice femeilor şi bărbaţilor în toate politicile, în vederea promovării egalităţii între femei şi bărbaţi, mobilizarea politicilor şi măsurilor generale avînd drept scop realizarea egalităţii, prin luarea în consideraţie, în etapa planificării, intr-un mod activ şi deschis, a efectelor acestor politici asupra situaţiei specifice femeilor şi bărbaţilor, în implementarea, monitorizare şi evaluare.
  • Aducerea dovezii - În domeniul egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi, o directivă bazată pe jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Comunităţii Europene prevede transferul de obligaţii de probatoriu între cele două părţi( reclamant şi acuzat). Dacă o persoană se consideră nedreptăţită prin ne aplicarea principiului egalităţii de tratament şi dacă există o prezumţie de discriminare, acuzatul trebuie să dovedească faptul că acest principiu nu a fost încălcat.
Statistica de gen
  • Violenţa sexuală - Orice formă de violenţă prin folosirea sau ameninţarea cu folosirea forţei fizice sau emoţionale, incluzînd violul, maltratarea soţiei, hărţuirea sexuală, incestul şi pedofilia.
  • Violenţa domestică / în familie - Orice formă de violenţă fizică, psihologică sau sexuală, care pune în pericol siguranţa şi bunăstarea unui membru al familiei şi / sau recurgerea la forţa fizică ori emoţională, inclusiv violenţa sexuală, în cadrul familiei sau gospodăriei. Această noţiune include abuzul copilului, incestul, maltratarea soţiei şi orice abuz sexual sau de altă natură faţă de oricare membru al gospodăriei.
  • Trafic de carne vie - Trafic de fiinţe umane, în special de femei şi de copii, în scopul exploatării sexuale, obţinerii de mînă de lucru sau de sclavie
Progen în imagini
PAGINA ÎN SUS
© 2011 Centrul "Parteneriat pentru Dezvoltare"
str. Armeneasca, 13 Chisinau, MD-2012, Republica Moldova
Tel./ fax: +(373 22) 24-13-93 Tel.: +(373 22) 23-70-89; 20-71-58; 20-71-57
Site elaborat de Andrei Madan